سؤال:
خداوند در جایی از قرآن میفرماید: «إِنَّ اللّهَ لاَ یَغْفِرُ أَن یُشْرَکَ بِهِ وَ یَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِکَ خداوند غیر از شرک همه گناهان را می آمرزد» در جایی دیگر می فرماید: «إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعاً خدا همه گناهان را مىآمرزد» آیا این تناقض در آیات نیست؟؟!
جواب:
برخی با استناد به کریمه 48 سوره مبارکه نساء، گمان کرده اند که گناه شرک، به هیچ روی قابل بخشش نیست چرا که این آیه می فرماید:
إِنَّ اللّهَ لاَ یَغْفِرُ أَن یُشْرَکَ بِهِ وَیَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِکَ لِمَن یَشَاء وَمَن یُشْرِکْ بِاللّهِ فَقَدِ افْتَرَى إِثْمًا عَظِیمًا
(بى تردید، خدا این [گناه سهمگین ] را که به او شرک ورزیده شود [نمى بخشاید و] نمى آمرزد؛ و آنچه را که فروتر از آن باشد، براى هر که بخواهد[و او را شایسته بداند] مى آمرزد؛ و هر کس به خدا شرک ورزد، به یقین دروغى [رسوا ]بربافته و به گناهى سهمگین دست زده است.)
در حالیکه صریح آیات دیگر، این را نفی می کند به عنوان مثال، به کریمه زیر نگاه کنید:
قُلْ یا عِبادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلى أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ، وَ أَنِیبُوا إِلى رَبِّکُمْ"سوره زمر، آیه: 53- 54.
بگو اى بندگان من که بر خویشتن ستم کرده اید، از رحمت خدا مایوس نشوید، که خدا همه گناهان را مى آمرزد، چون او آمرزگار رحیم است برگردید به سوى پروردگارتان.
این آیه شریفه عمومیت دارد و همه گناهان را شامل می شود، حتی شرک. اما شرط بخشش این گناهان، توبه هست و به همین دلیل، بلافاصله در ادامه آیه می فرماید: وَ أَنِیبُوا إِلى رَبِّکُمْ...
اما شاید فکر کنید این دو آیه با یکدیگر ناسازگارند در حالیکه چنین نیست. در آیه نخست، عبارت "ان یشرک به" به صورت مضارع به کار رفته است که دلالت بر دوام و استمرار شرک دارد. بنابراین اگر کسی تا دم مرگ، بر شرک خود باقی ماند، چنین کسی، به هیچ روی مورد مغفرت حضرت باری قرار نخواهد گرفت. و اگر بر شرک خود از دنیا رود، همه راه های دیگر بخشش گناه نیز بر او بسته می شود.
- يكشنبه ۲۰ تیر ۹۵
- ۱۷:۱۶
- ۹۶۲
- ۱