گناه شناسی

سیصد و سیزده فدائی منجی انسانهایی هستند حلال زاده، با تربیتی درست، با ایمانی استوار چون کوه، دارای کسب حلال و گوش،چشم،زبان،شکم و دامن پاک

سرنوشت بخیلان‏ 3 (در قیامت )

  • ۷۶۱ نمایش
  • بسم الله الرحمن الرحیم

     وَ لایَحْسَبَنَّ الَّذینَ یَبْخَلُونَ بِمَا آتَاهُمُ اللّهُ مِنْ فَضْلِهِ هُوَ خَیراً لَهُم بَلْ هُوَ شَرٌّ لَهُم‏ سَیُطَوَّقُونَ مَا بَخِلُوا بِهِ یَومَ الْقِیامَةِ وَ لِلّهِ مِیرَاثُ السَّمَاوَاتِ وَ الارضِ وَ اللّهُ بِمَا تَعْمَلُون‏ خَبیرٌ (سوره آل عمران، آیه 180)

     کسانى که بخل مى‏ورزند و آنچه را که خدا از فضل خویش به آنان داده، انفاق نمى‏کنند، گمان نکنند این کار به سود آنهاست؛ بلکه براى آنها شرّ است، به زودى در روز قیامت آنچه را نسبت به آن «بخل» ورزیدند، همانند طوقى به گردنشان مى‏افکنند و میراث آسمانها و زمین، از آن خداست و خداوند، از آنچه انجام مى‏دهید آگاه است.

     

    شأن نزول و تفسیر

    در آیه فوق خداوند مجازات سنگین‏ «بخیلان» را بیان مى‏نماید، مجازاتى که در قرآن مجید، تنها در این مورد به کار رفته و درباره هیچ گناه دیگرى دیده نمى‏شود، مى‏فرماید: «آنها که «بخل» مى‏ورزند، آنچه را خداوند از فضل خویش به آنها داده، انفاق نمى‏کنند، گمان نکنند به نفع آنهاست، بلکه براى آنها شر است؛ وَلا یَحْسَبَنَّ الَّذینَ یَبْخَلُون‏ بِمَا آتَاهُمُ اللّهُ مِنْ فَضْلِهِ هُوَ خَیراً لَهُم بَلْ هُوَ شَرٌّ لَهُم ...»[1]

    سپس مى‏افزاید: «به زودى آنچه را که آنها درباره آن «بخل» ورزیدند، در روز قیامت همانند طوقى به گردن آنان مى‏افکنند (به صورت بار بسیار سنگینى که قدرت حرکت را از آنان مى‏گیرد و آنها را در عرصه محشر رسوا مى‏سازد.)؛ ... سَیُطَوَّقُونَ مَا بَخِلوُا بِهِ یَومَ الْقِیامَةِ ...» [2].

    در انتهاى آیه مى‏فرماید: «میراث آسمانها و زمین از آن خداست و خداوند از آنچه انجام مى‏دهید، آگاه است؛ ... وَلِلّهِ مِیراثُ السَّمَاوَاتِ وَ الارضِ وَ اللّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبیرٌ»[3].

    این آیه اشاره به این دارد که نگهدارى اموال و «بخل» کردن چه سودى دارد؛ در حالى که باید همه آنها را بگذارید و بروید.

    گرچه بعضى از روایات، آیه فوق را به مسئله منع‏ «زکات» تفسیر کرده‏اند، ولى در ظاهر مفهوم آیه، عام است و انواع‏ «بخل» را شامل مى‏شود؛ حتى به گفته بعضى از مفسران علاوه بر «بخل» در اموال، «بخل» در علم و دانش و مانند آن را نیز شامل مى‏شود.

    در این که به چه صورت طوقى به گردن آنها مى‏افتد، باید گفت: مطابق بعضى از روایات، آن اموال به صورت طوق آتشین در مى‏آید. چنان که تفسیر عیّاشى از امام باقر علیه السلام نقل مى‏کند: «هر کس زکات مال خود را نپردازد، خدا آن را به صورت اژدهایى از آتش مبدّل مى‏کند و به گردن او مى‏افکند و پیوسته او را مى‏گزد (و به او گفته مى‏شود، همان گونه که در دنیا این اموال را هرگز از خود دور نمى‏کردى، اکنون آنها را بردار و به گردن بیفکن)».[4]

    از تعبیر بالا به خوبى روشن مى‏شود که تعبیر به‏ «طوق» در واقع تجسّمى از اعمال آنها در دنیاست؛ زیرا «طوق» چیزى است که از انسان دور نمى‏شود. به هر حال، تعبیرات مختلف آیه، همه حکایت از زشتى‏ «بخل» و خوبى‏ «انفاق» در راه خدا و «سخاوت» در اموال و مواهب خداداد مى‏کند.

    قابل توجه این که، اموال‏ «بخیلان» نه تنها در قیامت، طوقى بر گردن آنها مى‏شود، بلکه در دنیا نیز همیشه باید بار سنگین حفظ و نگهدارى و محاسبه آن را بر گردن نهند و سپس آن را رها ساخته و به سراى دیگر براى پاسخ گویى بشتابند.



    [1] . آل عمران، 180.

    [2] . همان.

    [3] . همان.

    [4] . تفسیر برهان، جلد 1، صفحه 327. تفسیر عیاشى، جلد 1، صفحه 207.

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    بسم الله الرحمن الرحیم
    حضرت امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام:
    الذُّنوبُ الدّاءُ، و الدَّواءُ الاستغِفارُ، و الشِّفاءُ أن لا تَعودَ.
    گناهان بیماری‎اند و دارو استغفار است و شفایش به این است که به گناه باز نگردند.
    با توجه به حدیث شریف بیماری جامعه ما و افراد آن گناه است و بدترین بیماری آن است که صاحب آن از وجودش مطلع نباشد یا آنرا بیماری نداند.
    سعی بنده این است که به عنوان یک طلبه علوم دینی به انجام وظیفه در جبهه جهاد جنگ نرم به معرفی مصادیق، ریشه ها و علل بروز گناهان، آثار و عواقب دنیوی و اخروی، معرفی راه های پیشگیری و درمان گناه بپردازم.
    در ضمن محوریت با بحثهای گناهان شایع و مبتلی به است.
    باشد که مرضی رضای پروردگار متعال و باعث خشنودی مولایمان حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف واقع شود.
    موضوعات
    پیوندها

    طراح و مدیر سایت:سید محمد علوی زاده

    کپی برداری از مطالب با ذکر منبع و افزودن لینکش سایت باعث امتنان و مسرت است و بدون آن بلامانع.