این چند تا استفتاء که در ادامه خواهید دید رو بعد از چندین ساعت
سرچ توی گوگل، سایتهای اختصاصی مراجع عظام تقلید و نرم افزارهای احکام و
استفتائات مراجع پیدا کردم!!!!
انگاری برای هیچ کس سوال پیش نیومده که پارتی بازی حکمش چیه!!!
انگاری در مورد نپرداختن به این مساله مهم و مبتلا به هم پارتی بازی شده است!!!!تعریف و تبیین پارتی بازی
پرسش: من دختری بیست ساله هستم ، دانشجو ، الان سر کار نمی رم میشه گفت به پولم احتیاج دارم ، چون باید بتونم خرج شهریه دانشگامو بدم از یه سال دیگه. دنبال کارم هستم یکی از استادامون که شانسی دوست پدرم دراومده تو یه جا پستی داره ، پدرم به این دوستش گفته که اگر استخدامی چیزی اتفاق افتاد دختر منم هست. من موندم این کار الان پارتیه یا نه ؟ از یه طرف به پدرم میگم ، میگه نه گزینش میشی ولی خودشم میدونه احتمال زیاد شایدم گزینش نشم.از یه طرفم میگه این همه کارات درست نیست مثلا" من یه مقدار از موهام بیرونه پدرم میگه تو واجب تر از این کاراتم درست نیست ولی خب من میگم یواش یواش درست میکنم. اگه بخوام بگم من همه کارام غلطه اینم روش که نمیشه. شاید با همین کارای کوچولو همه زندگیم درست بشه. از یه طرفم به خواهر برادرم میگم ، میگن این ادارات اصلشون بر این حسابه که خانواده پرسنل که قابل اطمینان ترن در اولویت استخدامند چیز بدی نیست .یا اینکه من خانواده داییم وضع مالی خرابی داشتن ، دخترداییم دنبال کار بود یکی واسطه شد مثل نمونه من ، دخترداییم رفت سر کار واقعا" رو زندگیشون تاثیر داشت طوریه که اصلا" نمیشه گفت پارتیه انگار خدا خواسته کمک کرده باشه. به هرکی ام میگم ، میگن نه خود طرف داره میگه بیا .نمیدونم تو این اوضاعی که هرجایی خانما نمیتونن کار کنن یا همه جا آشنا میخواد این پارتی حساب میشه یا نه .اگه یه وقت جور بشه نمیدونم به بابام چی بگم ،بگم این همه رو انداختی نمیرم .یا این که برم با استادمون مساله رو در میون بذارم مسخره ام نمی کنه.نمیدونم دعا کنم که خدا اگه پارتیه نشه اگه نیست پس بشه .نمیشه اصلا" گفت که کار خداست؟ که کار داره جور میشه ؟
پاسخ: در ابتدا باید پارتی بازی را تعریف کرد تا بعد بتوانیم تشخیص دهیم که استخدام و ... پارتی بازی محسوب می شود یا نه.
پارتی بازی یعنی این که شخصی باعث شود تا فرصت موجود در یک اداره یا سازمان که متعلق به همه مردم یا طیف معینی است به فرد یاگروه خاصی داده شود بدون اینکه از لحاظ ملاک های تدوین شده درآن مورد، امتیازات لازمه را داشته باشند.
اگر کسی باعث شود که حق قانونی عموم زیر پاگذاشته شود وبه هر نحوی در اختیار فرد خاصی گذاشته شود این پارتی بازی است. ولی معرفی کردن وراهنمایی کردن افراد حتی آشنایان برای حضور درمیادین مسابقه جهت استخدام وکسب فرصتهای موجود مصداق پارتی بازی نیست مشروط بر اینکه حق دیگران مبنی براطلاع یافتن از این موضوع ضایع نگردد.
پس شما، باید به مقررات موجود در آن اداره یا شرکت رجوع کنید وقوانینی که برای استخدام یا اعطاء امتیازات وضع شده است را ملاحظه کنید اگر شما دارای آن شرایط هستید و با استخدام شما حقی از اشخاص دیگری ضایع نمی شود ، کار کردن شما در آن جا پارتی بازی محسوب نمی شود.
منبع: پایگاه پرسمان قرآنی
حکم عمره ای که با پارتی بازی به دست آمده
سؤال: من و همسرم بوسیله ی پارتی بازی به عمره مشرف شدیم.بوسیله پارتی بازی با اینکه کارمند حج نبودیم با کاروان ویژه ی کارمندان حج که کاروانی ویژه بود و پول را بصورت تخفیف و قسطی دریافت میکرد به همین صورت مشرف شدیم.(ما صلاحیت استفاده از این تسهیلات را نداشتیم ولی با پارتی بازی این اتفاق افتاد) حال سوالم این است که آیا کیفیت حج ما خدشه دار شده؟ آیا این تاثیر در اجزای اعمالمان است؟یعنی من و همسرم حرام هم میشویم و از احرام خارج نمیشویم؟ لطفا راهنمایی بفرمایید.
جواب: با سلام و عرض ادب
حجتان صحیح است نسبت به اینکه خلاف مقررات عمل کرده اید استغفار نمایید.
استفتا از دفاتر آیات عظام سیستانی،مکارم و رهبری
حکم تقلب؛پارتی بازی ، و حقوقی که دریافت میشه
سؤال:
1- کسی که به پارتی بازی به استخدام شرکتی در بیاید حقوق دریافی ان چه حکمی دارد ؟
2- اگه با تقلب استخدام بشه حقوقش چه حکمی دارد
3- اگر در کنکورتقلب کرده و الان به با همون مدرک به اسختدام در بیاید حقوقش چه حکمی دارد ؟
آیت الله خامنه ای:
ج1-3) بطور کلى تقلّب جایز نیست ولى اگر تخصص و مهارت لازم را براى کارى که براى آن استخدام شده دارد و مقرّرات استخدام رعایت شده و مطابق مقررات و براساس توانایى در انجام وظایف محوله، به او حقوق مى دهند، حقوق دریافتى حرام نیست.
آیت الله مکارم شیرازی:
1-پارتی بازی ( یعنی وساطت برای پیشرفت کار بر خلاف قانون) جایز نیست و حقوقی که می گیرند اشکال دارد ولی چنانچه این کار در حد معرفی باشد و فرد بقیه مراحل را طبق مقررات و شرایط قانونی طی کند و باعث تضییع حقوق دیگران نشود اشکالی ندارد .
2- هر گونه تقلب در امتحانات شرعاً حرام است، و اگر کسی در امتحان ورودی دانشگاه و مانند آن تقلب کرده ولی بعدا مراحل تحصیلی و شغلی را بدون تقلب گذرانیده می تواند از مدرک تحصیلی خود و مزایای مترتب بر آن استفاده کند، مشروط بر این که از کار خود جدا توبه کرده و هرگز سراغ چنین کارهایی نرود و با اعمال نیک آینده گذشته را جبران کند.
آیت الله وحید خراسانی:
1و2و3- اگر خلاف قانون باشد جایز نیست.
آیت الله سیستانی :
1و2و3ـ تقلب حرام است ولی اگر از نظر تخصص و توانائی انجام کار در حد مطلوب باشید حقوق حلال است.
آیت الله فاضل لنکرانی:
1.اگر استخدام با پارتی برخلاف قانون نباشد و حق کسی ضایع نشود ؛ کسی که استخدام شده؛ شایستگی انجام کاری را که برای ان استخدام شده داشته باشد؛ حقوقی که می گیرد حلال است.
2. تقلب حرام است؛ لیکن اگر حقوق را به خاطر لیاقت و شایستگی انجام کار بدهد حلال است و اگر به خاطر مدرک بدهد چنانچه اصل مدرک تقلبی باشد حقوقی که بابت ان گرفته می شود حرام است اما اگر درکنکور تقلب کرده باشد و بعد از آن درس خوانده باشد و با شایستگی مدرک گرفته باشد اشکال ندارد.
منبع: پاسخگوی احکام
حکم حقوقی که از راه پارتی بازی به دست آمده است!
پرسش: اگر کسی با پارتی سر کار برود ایا حقوق او حلال است یا حرام؟
پاسخ: اگر خود شغل عمل حلالی است حقوقی که میگیرد حلال است.
منبع: استفتائات آیت الله العظمی سیستانی
پرسش: کسی که با پارتی و رابطه مشغول به کار شده است حقوقش چه حکمی دارد؟
پاسخ: اگر بر خلاف مقررات حکومت اسلامی باشد جایز نیست!
منبع: استفتائات آیت الله العظمی سیستانی
- سه شنبه ۲ ارديبهشت ۹۳
- ۱۶:۰۸
- ۵۹۹۲
- ۱۳